Láz, hasmenés és hányás. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor nagy valószínűséggel szalmonella baktérium támadta meg a szervezetünket.
A szalmonella egy rendkívül fertőző betegség, amelyet a baktériumot hordozó személy vagy állat is továbbadhat, de elkaphatjuk úgy is, hogy baktériummal szennyezett tárgyat használunk.
A szalmonella tünetei a korábban említett láz, hasmenés és hányáson kívül lehetnek még:
- hasi görcsök
- fejfájás
- hidegrázás
- véres széklet
A szalmonella terjedésének leggyakoribb módja az, amikor fertőzött élelmiszer kerül a szervezetünkben. Ez leginkább a nem megfelelően hőkezelt hús-, illetve tojástartalmú ételekkel lehetséges. Megfigyelések szerint a szalmonellafertőzések 94%-a táplálkozás útján alakul ki. Különösen veszélyes húsfajták a marha, a sertés, a csirke, a pulyka és a hal.
A szalmonella legtöbbször az állati ürülékkel terjed. Ürülékmaradványok az állatok levágása közben is beszennyezhetik a nyers húst, illetve a tojásokat, ezért minden alkalommal alaposan hőkezeljük az ételeket, mert a magas hőmérséklet elpusztítja a szalmonella baktériumokat.
A szalmonella baktérium jelen lehet zöldségek és gyümölcsök külsején is. Rákerülhet például szennyezett vízzel vagy műtrágyával, illetve akkor is, ha az állatok tenyésztési helye túl közel van a zöldségek és gyümölcsök termesztési helyéhez.
Sokan nem tudják, de néhány állat maga is hordozza a szalmonella baktériumot. Emiatt legyünk körültekintőek és figyeljünk a kézmosásra ha gyíkot, teknőst, leguánt, kiscsirkét, hörcsögöt, futó egeret, vadon élő kutyát-macskát, illetve házi kutyát-macskát simogatunk.
A családtagok átadhatják egymásnak a szalmonella fertőzést?
A szalmonellózis rendkívül fertőző, ezért nagyon óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk. Különösen azért, mert olyan személy is terjesztheti, akinek amúgy nincsenek tünetei.
A szalmonellát fertőzött tárgyak használatával is tovább adhatjuk, ezért ha a családban valaki fertőzött, akkor az általa használt evőeszközöket, edényeket, poharakat, szívószálakat, vizespalackokat, illetve bármilyen más tárgyat, amit a szájával érintett, alaposan fertőtleníteni kell.
Hogyan ismerhető fel a szalmonella fertőzés? Mennyire lehet súlyos?
A szalmonella tünetei a szennyezett étel elfogyasztása, illetve a fertőzött használati tárgyak érintése után 12-72 órán belül jelentkeznek, ám az is előfordulhat, hogy ennél hosszabb ideig lappang a fertőzés a szervezetben. A betegség tünetei 4-7 napig okoznak panaszt, azonban a tünetek enyhülése után még akár hetekig vagy hónapokig is jelen lehet a szervezetben a baktérium.
A betegséget az orvosok a széklet vizsgálatával tudják kimutatni, valamint ezen felül kérhetnek vér-, illetve vizeletvizsgálatot. A beteg általában 4-7 nap alatt meggyógyul, esetenként mégis szükség lehet antibiotikumos kezelésre. Nagyobb veszélynek a kisgyermekek, az idősek, illetve a legyengült immunrendszerrel élők vannak kitéve.
Hogyan előzhető meg a szalmonella fertőzés?
A legfontosabb, hogy figyeljünk oda az ételek megfelelő tárolására, hűtésére és készítésére.
A húsféleségeket, a halat, a tojást és jégkrémeket tartsuk mindig hűtőszekrényben. Bevásárlás után ne szervezzünk más programot, igyekezzünk a megvásárolt ételeket minél előbb lehűteni. A legjobb, ha a nyári időszakban hűtőtáskát is viszünk magunkkal, így elkerülhetjük az ételek felmelegedését az utazás során.
Kerüljük a nyers hús, hal és tojás fogyasztását, illetve minden olyan ételt, ami ezeket tartalmazza.
Törekedjünk arra, hogy minden ételt alaposan hőkezeljünk fogyasztás előtt, a magas hőmérséklet ugyanis elpusztítja a szalmonella baktériumokat. Kerüljük a túl lágy tojás fogyasztását, a tojást mindig főzzük minimum 7 percig a betegség elkerülése érdekében.
Kerüljük a nyers és pasztörizálatlan tej és tejtermékek fogyasztását.
Ha egy ételt elkészítettünk, akkor igyekezzünk minél előbb hűvös helyre tenni, illetve a következő fogyasztás előtt ne csak melegítsük, hanem forraljuk is fel. A felolvadt fagylaltot, jégkrémet soha ne fagyasszuk vissza.
Amennyiben nyers hússal vagy tojással dolgoztunk, akkor a folyamat befejeztével minden alkalommal alaposan tisztítjuk meg a felületeket, illetve a használt eszközöket. Használjunk forró vizet és mosogatószert.
Ha fagyasztott ételt vásárolunk és otthon kiolvasztjuk, akkor a kiolvadás közben keletkezett levet soha ne keverjük az ételhez. Ezt öntsük ki a lefolyóba, majd utána fertőtlenítsük a lefolyót tisztítószerrel vagy forró vízzel.
Figyeljünk az alapos kézmosásra. Ne csak a nyers ételekkel való érintkezés, hanem a mosdó használata után is alaposan mossuk meg a kezünket. Külön szenteljünk figyelmet az állatokkal való érintkezés utáni kézmosásra is.
A zöldségeket és a gyümölcsöket ne fogyasszuk el mosatlanul, mert a felületükön is lehetnek szalmonella baktériumok.
Ha családunkban, illetve a velünk egy háztartásban élők között valaki megbetegszik, akkor figyeljünk oda az alapos kézmosásra, illetve az általa használt eszközök és használati tárgyak fertőtlenítésére. Próbáljuk a betegek elkülöníteni, illetve kérjük meg, hogy ne vegyen részt az ételek elkészítésében.